Recensies

Bachkoor sterk in Jacobskerk

Twentsche Courant Tubantia - 7 november 2005
Door: Hugo Kamperman

WINTERSWIJK - Achterhoeks bachkoor en -orkest. ‘Allerzielen-concert’ in de Jacobskerk in Winterswijk, zondagmiddag

Ruim honderd toeschouwers kwamen gistermiddag naar de Jacobskerk in Winterswijk om het ‘Allerzielen-concert’ van het Achterhoeks Bachkoor en -orkest bij te wonen. Een prima besteding van de zondag, want het concert was beslist de moeite waard. Het koor en het orkest staken in een blakende vorm. Op het programma stonden twee werken, ‘Membra Jesu Nostri’ van Dietrich Buxtehude en ‘Komm, Jesu, komm’ van Johann Sebastiaan Bach.

Als eerste werd ‘Membra Jesu Nostri’ ten gehore gebracht. Dit uit 1680 geschreven stuk is gecomponeerd als Passiemuziek, ofwel muziek bij een gezongen verhaal over het lijden en sterven van Jezus. Buxtehude’s compositie bestaat uit zeven delen. Deze zeven cantaten refereren aan de laatste woorden, zeven in totaal, die Jezus sprak toen hij aan het kruis hing. De opening van het concert was indrukwekkend. Het orkest zette krachtig in, waarna ook het koor van zich liet horen. Het was een genot om naar te luisteren. De helderheid waarmee de sopranen het verhaal brachten was prachtig, evenals de droefgeestige klanken uit het orgel.

Het koor had er voor gekozen de aria’s te laten zingen door de koorleden in plaats van door de solisten. Dit besluit werd genomen, naar aanleiding van opmerkingen over eerdere uitvoeringen. Er werd gesteld dat de solisten een te prominente rol innamen. Het experiment van het Achterhoeks Bachkoor en -orkest was geslaagd. De koorleden voerden hun taken naar behoren uit. Het koor en het orkest kwamen volledig tot hun recht in de Jacobskerk. De akoestiek was goed en de bezoekers aandachtig. De uitvoering van de zeven delen waaruit ‘Membra Jesu Nostri’ is opgebouwd, duurde een uur. Het verveelde geen moment, het Achterhoeks Bachkoor en -orkest musiceerde geïnspireerd en wist de aandacht vast te houden. De toelichting die op het stuk werd gegeven klopte helemaal: ‘De muziek weet tot de dag van vandaag die krachtige gevoelens op te roepen waarvoor de juiste woorden ontbreken.’ Het applaus waaronder het orkest en het koor werden bedolven, na de gloedvolle uitvoering van ‘Membra Jesu Nostri’, was op zijn plaats.

Tijdens de uitvoering van ‘Komm, Jesu, komm’ verdween het orkest en deed het koor een paar passen naar voren. Het stuk werd a capella en in canon gezongen. Wederom toonde het koor van dirigent Hans de Wilde zijn vocale lenigheid. Het lied golfde als het ware door het koor en de kerk. Het ‘Allerzielen-concert’ werd terecht met een lange, staande ovatie beloond. De koorleden namen deze innige dankbetuiging stralend in ontvangst, in de wetenschap dat ze een uitstekende uitvoering achter de rug hadden.

Contact | ©2005 Hans de Wilde