Recensies

TOONKUNSTKOOR WINTERSWIJK E.O. i.s.m. HET RODER JONGENSKOOR

Twentsche Courant Tubantia - december 2005
Door: Hugo Kamperman

THE SAINT NICOLAS CANTATA - Benjamin Britten
Zondag 11 december 2005 - RK Jacobuskerk Winterswijk

Toonkunstkoor Winterswijk en Omstreken slaagde er zondag moeiteloos in om de Jacobskerk vol te laten stromen met publiek. Dirigent Hans de Wilde had voor de toehoorders nog een verrassing in petto.

Sinterklaas is al sinds enkele dagen weer richting Spanje vertrokken, toch dacht het Toonkunstkoor Winterswijk en Omstreken dat het geen kwaad kon om de goede man alsnog te bezingen. Het leven en werk van de goedheilig man werd gistermiddag bezongen in de Saint Nicolas Cantata van Benjamin Britten. Niet alleen het koor kwam in actie, ook het publiek in de Jacobuskerk in Winterswijk werd geacht een vocale bijdrage te leveren. Voorafgaand aan het optreden van het Toonkunstkoor nam dirigent Hans de Wilde met de aanwezigen twee coupletten door. Gedwee werden de aanwijzingen van De Wilde opgevolgd door de ongeveer vijfhonderd bezoekers.

Omdat de Saint Nicolas Cantata een klein uur in beslag neemt, had het Toonkunstkoor het Roder Jongenskoor uitgenodigd om het concert wat meer lengte en inhoud te geven. Vooruitlopend op kerstmis zong het jongenskoor een aantal Christmas Carols. De klanken van de heldere jongensstemmen waren van een grote, maar ook breekbare schoonheid. De klank van dit koor vormde een groot contrast met de massaliteit van stemmen van het Toonkunstkoor. Het jongenskoor verdween echter niet helemaal van het podium. Ook in de uitvoering van de in 1948 gecomponeerde cantate van Britten was het Roder Jongenskoor present. Van achteruit de kerk zongen ze hun coupletten. Het Toonkunstkoor werd daarnaast bijgestaan door tenor Aart Mateboer. Hij zong zijn partijen fenomenaal.

En dan was er nog de visuele ondersteuning van het gezongene door cartoons van de Belgische kunstenaar O-Sekoer. Het was de bedoeling dat de afbeeldingen op twee diaschermen werden gepresenteerd, maar helaas viel een van de schermen uit door een technisch mankement.

Voor de uitvoering van de Saint Nicolas Cantata maakte het niets uit. Het Toonkunstkoor toonde aan in grootse vorm te steken en ook het publiek liet zich niet onbetuigd. De goedheilig man kon tevreden zijn over de inzet. Het Toonkunstkoor bewees eens te meer dat haar concerten de moeite waard zijn.

Contact | ©2006 Hans de Wilde